Dzisiaj kolejny odcinek o miodach, bo sądząc po zainteresowaniu tematem, budzi on Państwa ciekawość.

Miód wrzosowy- zalety i skład

O właściwościach miodu wrzosowego można by wiele mówić, gdyż na szerokie pole zastosowań. Miód ten ma kolor poczynając od bursztynowego do brunatnego. Niestety, w Polsce, z uwagi na małą ilość wrzosowisk, jego produkcja jest ograniczona, co wpływa na cenę.

Wyróżnia się niesamowitym zapachem , którego nie mają inne miody.

Bogactwo witamin A i B, roślinne „hormony” wzrostu – neurohormony, np. acetylocholina, cholina, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, biopierwiastki ( żelazo; wapń; sód; chlor ;potas; magnez – to jego skład.

Miód pierwotnie jest płynny, rubinowo brunatny. Dzieje się tak, bo zawiera białka i dekstryny. Ale ulega z czasem krystalizacji. Z czasem jest bardziej ziarnisty może zmienić kolor na lekko pomarańczowy, ale i żółty, brunatno fioletowy, a nawet kolor biały !

Jego smak jest specyficzny, niby delikatny, lecz można wyczuć wrzosową goryczkę. No i ten wrzosowy aromat!

Na co działa miód wrzosowy

Jak każdy miód, ten wykazuje znaczne znaczenie moczopędne i antyseptyczne. Zatem wskazany jest dla osób które mają choroby nerek np. kamica nerkowa, infekcje pęcherza. Profilaktycznie stosowany, wspomaga prostatę, hamując jej wiele chorób.

Układ pokarmowy również może odczuć ulgę , gdyż łagodzi stany zapalne jelit i żołądka, pomaga przy biegunce i zwalczaniu zaparć.

Przeciwzapalne działanie miodu wrzosowego oraz przeciwwirusowe i antybakteryjne, pomaga przy przeziębieniu czy grypie.

Nasz układ odpornościowy też może być wzmocniony poprzez spożywanie tego miodu, doskonale się sprawdzi, przy bólu gardła i stanie zapalnym w jamie ustnej.

Witaminy z grupy B, których jest w bród w tym miodzie, pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy oraz poprawiają nastrój, łagodząc stres.

Zastosowania kuchenne

Przede wszystkim, jako zastępczy zamiast cukru, do herbaty bądź kawy, ale pamiętajmy, nie dajemy miodu do napojów powyżej 40 stopni, bo wiele jego właściwości się niszczy.

Miód często jest dodawany do wszelkich jogurtów, owsianek i innych podobnych potraw.

Pieczeń w zalewie miodowej też ma swoje zalety, a sos z miodem ma specyficzny smak.

Kto powinien unikać?

Niestety, ze względu na dużą zawartość cukrów, nie powinien być w nadmiarze przez chorych na cukrzycę.

I jak już wielokrotnie pisałam, wszelkich miodów nie należy podawać małym dzieciom i alergikom !

Jest też wysoko kaloryczny, zatem osoby dbające o linię powinny się ograniczyć z nadmiernym spożyciem.

Ciekawostka

Miód wrzosowy od dawna był znany i używany w kosmetyce.

Królowa Kleopatra, odbywała długie kąpiele właśnie z dodatkiem tego miodu i mleka.

Wierzyła ,że miód ma lecznicze i odmładzające właściwości.

Podsumowanie

Oczywiście jak zawsze felieton przeczytany gdzieś na internecie nie zastąpi nam wizyty w gabinecie lekarskim, dlatego proszę potraktować opisane rady informacyjnie, a nie jako zalecenia. A każde spożycie miodu przez cukrzyków i alergików powinno być skonsultowane z lekarzem.

Johanka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here