zdjęcie poglądowe_ fot.Johanka

Jak już wiecie, omawiamy różne rodzaje miodu, opisując ich działanie, właściwości i skład.

Dzisiaj przyszła kolej na miód manuka, ostatnio „modny”.

Skąd wziął się miód manuka?

Jest wytwarzany z miododajnego krzewu manuka , którego rodowód sięga Nowej Zelandii i obszarów południowo wschodniej Australii.

Krzew manuka to część rodziny krzewów mirtowatych. Jest on wiecznie zielony, osiąga nawet od 2 do 5 m wysokości! Jest mało wymagający względem warunków gleby i pogody. Rośnie nawet na suchych glebach.

Nazwa miodu : manuka – wywodzi się z języka Maorysów. Oznacza dosłownie ” miód z drzewa herbacianego”.

Jakie ma działanie prozdrowotne?

Działa bardzo korzystnie na ludzki organizm. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przyspiesza gojenie ran.

Wszystkie miody mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, antyoksydacyjne, stymulują układ odpornościowy do walki a infekcjami organizmu, obniżają ciśnienie krwi. Pomaga przy depresji, nadpobudliwości, nerwicy, pobudzeniu, i wyczerpaniu nerwowym.

Jak masz problem z zapaleniem dziąseł, miód manuka to coś dla Ciebie.

Pomaga też przy zapaleniu zatok, gardła, błony śluzowej nosa,w infekcjach przewodu pokarmowego, z powodzeniem wspomaga leczenie choroby Crohna, leczenie nadmiernego poziomu gazów w jelitach.

Ten miód przyspiesza proces gojenia ran, zmian skórnych np. w postaci trądziku młodzieńczego i różowatego oraz odleżyn ; czyraków, ropni, AZS ( atopowe zapalenie skóry).

Uwaga: po nałożeniu warstwy na rany na skórze -na początku może być silna reakcja skóry i ból , ale potem się uspokaja, natomiast alergicy powinni unikać.

W przypadku innych miodów nie ma w nim wysokiego stężenia nadtlenku wodoru, ale jest wysoki poziom MGO znacznie wyższy niż w innych miodach.Tradycyjne miody mają 10 mg na 1 kg, a w miodzie manuka, 10 a nawet 50 razy większe!

Dlaczego warto spożywać miód manuka

Nie do końca poznano mechanizm oddziaływania, ale jest wykorzystywany w terapiach przeciwnowotworowych, jako środek wspomagający przy jednoczesnym podawaniu preparatów o charakterze syntetycznym.

Ma swój specyficzny smak, niestety i wysoką cenę. Ma ciemną barwę podobną do miodu gryczanego, o którym już pisałam.

Miód manuka ma smak zbliżony do smaku toffi z ostrym orzechowym, nieco szczypiącym posmakiem.

Daje pozytywne rezultaty u osób chorujących na raka piersi, sutka i płuc.

Choć ten rodzaj miodu nadal stanowi niemałą zagadkę dla uczonych, to jednak jego stosowanie jest pomocne w trudno gojących się ranach , przy odporności na antybiotyki oraz przy długo trwających stanach zapalnych organizmu.

Co to jest MGO który zawiera miód manuka?

MGO to skrót od methylglyoxal, składnika miodu Manuka. Symbol MGO w tych miodach informuje o poziomie dietetycznego methylglyoxalu. Im wyższy, tym lepiej. Ale cena rośnie wraz z tym wskaźnikiem.

Jakie są przeciwwskazania do jego spożycia?

Niestety, cukrzycy mogą chyba zapomnieć o tym miodzie, gdyż ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, który powoduje, że poziom glukozy we krwi szybko się podnosi.Zatem jest skrajnie niebezpieczny dla osób chorych na cukrzycę typu I i II.

Jak każdy miód, alergicy powinni spożywać po konsultacji ze swoim lekarzem.

Miód manuka można podawać dzieciom powyżej roku życia , pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na żadnej pszczele produkty.

Czy kobiety w ciąży mogą spożywać ten miód?

Jest w stu procentach naturalny, bez modyfikacji chemicznej- jak najbardziej , jako urozmaicenie diety ciężarnej. Ma wysoką wartość odżywczą, ma wiele łatwo przyswajalnych mikroelementów.

Jednakże, ze względu na wysoką zawartość cukrów, kobiety zagrożone cukrzycą ciężarnych powinny się skonsultować z lekarzem.

Jak spożywać?

Optymalnie zaleca się na czczo : 2-3 łyżeczki 20 minut przed posiłkiem.

Można go rozpuścić w płynie, ale trzeba pilnować, by jego temperatura nie była wyższa niż 40 stopni, bo powyżej tej temperatury miód traci swe właściwości.

Ciekawostka

Miód manuka można spożywać po umyciu zębów, gdyż ma działanie antybakteryjne!

Z miodu manuka można zrobić sobie maseczkę.

Cienką warstwę maseczki, po wcześniejszym umyciu twarzy ciepłą wodą, na minimum 15 minut ( im dłużej tym lepiej) – taka maseczka zadziała kojąco i w znaczący sposób poprawi jej koloryt, gdyż regeneruje naskórek.

Zakończenie

Oczywiście jak zawsze felieton przeczytany gdzieś na internecie nie zastąpi nam wizyty w gabinecie lekarskim, dlatego proszę potraktować opisane rady informacyjnie, a nie jako zalecenia. A każde spożycie miodu przez cukrzyków i alergików powinien być skonsultowany z lekarzem.

Życzę Wam zdrowia!

Johanka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here