Kolejny felieton o miodzie , zgodnie z moją obietnicą – będzie o miodzie lipowym.

Każdy z nas zna zapach kwitnących drzew lipy, przesłodki, bardzo przyjemny. Podobne nuty zapachowe znajdziemy również w miodzie, który chcę Państwo opisać.

Skąd się wziął i bierze miód lipowy?

Otóż z nektaru lip , konkretnie z lipy szerokolistnej i drobnolistnej. Lipy rosną w Polsce w wielu miejscach, niektóre egzemplarze osiągają nawet tysiąc lat! W wielu parkach znajdziemy lipy, często spotykamy je przy drogach.

Każdy uczeń zna fraszkę Jana Kochanowskiego „Na lipę ” i o pozytywnych odczuciach poety na temat tego drzewa.

Pozyskanie miodu lipowego nie jest proste, bowiem nie ma dużych skupisk tych drzew.

Kolor, smak i zapach miodu lipowego

Na pierwszy rzut oka, to delikatna żółć wpadająca w złoty a nawet bursztynowy odcień. Czasem zdarza się, że przybiera odcień podobny do oliwkowego. Gdy się skrystalizuje, jest żółtozłoty, czasem z pomarańczowymi akcentami.

Smak miodu może być różny, od słodkiego, upajającego i łagodnego, ale po krystalizacji smak może być ostry i piekący a nawet gorzkawy. Zawsze jednak wyczuwamy charakterystyczny dla kwiatów lipy zapach.

Jaki jest jego skład?

Prawie 75 procent miodu to fruktoza,a sacharoza około 3%, oczywiście jak każdy miód ma różne składniki mineralne, głównie potas, ale i witaminy: H, PP, C oraz część witamin a grupy B. Oprócz tego: białka, fenole, kwasy organiczne.

Obfituje też w przeciwutleniacze, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki oraz związki goryczowe. Stąd właśnie biorą się dobroczynne skutki spożywania miodu w walce z przeziębieniem, grypą czy gorączką.

Leczenie a miód lipowy

Od lat napary lipy stosujemy w przeziębieniach, sama pamiętam jak babcia robiła mi herbatkę lipową.

Miód ma więcej zalet- zawarte w nim olejki eteryczne obniżają gorączkę, walczą z kaszlem, powodują pocenie się organizmu.

Mało tego, silne działanie tego miodu: przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne , jak również fakt zastosowania go w walce z drożdżakami i paciorkowcami zasługuje na podkreślenie. Odnotowano pozytywne skutki spożywania miodu lipowego w zwalczaniu bakterii e.coli czy pałeczką zapalenia płuc.

Miód jest lekko moczopędny często stosowany przy infekcjach układu moczowego i płciowego, obniża też ciśnienie krwi.

Nie do przeceniania jest też działanie uspokajające miodu oraz rozkurczowe, wskazane przy chorobach kardiologicznych. Cierpiący na bezsenność i nadpobudliwość też powinni skorzystać z dobrodziejstwa miodu lipowego.

Przeciwwskazanie do stosowania

Wydaje się , że miód ten jest dobry na wszystko, ale składa się przecież głównie z cukrów: fruktozy i sacharozy.

Zatem cukrzycy powinny spożywać go okazjonalnie, ale tylko przy opanowanym poziomie glikemii.

W żadnym razie nie spożywamy miodu przy cukrzycy bez konsultacji z lekarzem!

Miód może być zamiennikiem cukru, bo nie tylko słodzi, ale dostarcza nam składników służących naszemu zdrowiu, o których już wspomniałam.

Podsumowanie

Oczywiście jak zawsze felieton przeczytany gdzieś na internecie nie zastąpi nam wizyty w gabinecie lekarskim, dlatego proszę potraktować opisane rady informacyjnie, a nie jako zalecenia. A każde spożycie miodu przez cukrzyków i alergików powinno być skonsultowane z lekarzem.

Johanka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here