zdjęcie poglądowe_ fot.Johanka

Wracam dziś do opisywania kolejnego rodzaju miodu, bo z Państwa reakcji widać, że temat wzbudza zainteresowanie.

Miód akacjowy ma jasną barwę, jest mniej gęsty niż inne miody, nie ma też goryczki charakterystycznej dla innych rodzajów miodu.

Czasem jest nawet bezbarwny, ale przeważnie biały, albo biało żółty, zależy od barwy kwiatów akacji.

Na co pomaga miód akacjowy

Przede wszystkim, jak prawie wszystkie miody łagodzi napięcie układu nerwowego, jest pomocy przy bezsenności, poprawia pamięć, pomaga w stanach wyczerpania organizmu.

Osoby chorujące na depresję, w załamaniu psychicznym, rekonwalescenci oraz ciężko trenujący sportowcy powinni spożywać miód.

Dlaczego rekonwalescenci ?- bowiem korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzieci powyżej 3 lat często mają zaburzenia trawienne, a miód akacjowy pomoże.

Dobroczynne działanie miodu pomaga przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, przy wrzodach żołądka, przy nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego a także przy chorobach wątroby i dróg żółciowych. Miód oczyszcza nie tylko wątrobę, ale i nerki, pozytywnie wpływa na układ moczowo płciowy.

Osoby chorujący na nadciśnienie powinny po niego sięgnąć, gdyż powoduje zwiększenie stężenia hemoglobiny , szczególnie polecany seniorom!

Miód usprawnia krążenie krwi, co powoduje lepszą pracę nerek i wątroby, inhalacje z mieszkanki leczniczej zawierającej 30 % miodu akacjowego pomagają w walce z zapaleniem gardła i katarem.

Chcesz mieć odżywioną , zdezynfekowaną i zregenerowaną skórę – sięgnij po ten miód, ma on właściwości antyseptyczne i leczy trądzik, egzemy, wrzody, poparzenia i trudno gojące się rany.

Kosmetyczki wiedzą, że ten miód wchodzi w skład wielu kremów, maseczek, zwłaszcza przeciwko starzeniu się skóry twarzy i rąk.

Miód akacjowy jest stosowany dla poprawy stanu spojówki oka i stanu jego rogówki, pomaga też przy chorobach dziąseł .

Co zawiera miód akacjowy

Niedługo , bo od drugiej połowy czerwca będzie można nabyć świeży miód. Kiedy ktoś sprzedaje miód w maju, oznacza, że to ubiegłoroczny , podgrzany w wysokiej temperaturze, zatem wręcz szkodliwy.

W miodzie tym znajdziemy witaminę B w dużej ilości, poza tym C; H;PP oraz znaczne ilości fluoru i żelaza.

Miód akacjowy jest bogaty w dużą ilość minerałów, pierwiastków śladowych, karotenu i enzymów.
Trzeba wiedzieć, że jedna łyżeczka do herbaty tego miodu to niecałe 40 kcal, trzeba uważać na kaloryczność!

Zawartość fruktozy pozwala na bezpieczne spożycie w stanie przedcukrzycowym, a w niewielkich ilościach przez diabetyków z cukrzycą typu II, oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza.

Przeciwwskazania do spożycia

Nigdy nie dawajmy miodu do potraw czy napojów powyżej 40 stopni- wysoka temperatura zabija to co najcenniejsze!

Pamiętajmy po każdym spożyciu o myciu zębów, gdyż miód ma dużo fruktozy, która może powodować próchnicę.

Miód obniża ciśnienie, zatem pacjenci z niedociśnieniem nie powinni go spożywać. Wstrzemięźliwość od miodu powinny zachować ciężarne .

Małe dzieci, szczególnie niemowlęta nie powinny spożywać miodu – gdyż może wywołać on silne reakcje alergiczne, zapalenie i niedrożność jelit.

Pamiętajmy!

Zalecana dawka dzienna to 2 łyżki dla osoby dorosłej i dwie łyżeczki dla starszych dzieci, przekroczenie norm może spowodować alergię, kołatanie serca, zawroty głowy a nieraz i rozstrój żołądka.

Podsumowanie

Oczywiście jak zawsze felieton przeczytany gdzieś na internecie nie zastąpi nam wizyty w gabinecie lekarskim, dlatego proszę potraktować opisane rady informacyjnie, a nie jako zalecenia. A każde spożycie miodu przez cukrzyków i alergików powinno być skonsultowane z lekarzem.

Johanka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here