Z uwagi na duże zainteresowanie tematem, dzisiaj o warunkach przechowywania miodu, aby zachował swe właściwości i smak.
Po pierwsze: temperatura
Optymalna to 10 do 15 stopni. Kiedy temperatura spada w strukturze miodu obserwujemy jej twardnienie, natomiast gdy wzrośnie powyżej 20 stopni, ciemnieje, gorzknieje i…fermentuje.
Po drugie: czas
Niektórzy twierdzą, że prawidłowo przechowywany miód może leżeć kilka lat. Średnia trwałość miodu to około 2 lata.
Ale…po roku przechowywania niektóre gatunki miodów tracą właściwości antybakteryjne. A na przykład miód lipowy zaczyna się psuć, ciemnieje i gorzknieje. Nie jemy takiego miodu w żadnym przypadku!
Niektóre gatunki miodu muszą postać, by dojrzeć i zgęstnieć. Sam proces krystalizacji miodu jest naturalny i świadczy tylko o jego dobrej jakości.
Po trzecie: światło
Miód jak filmy fotograficzne dawnego typu, nie kocha światła, bowiem światło i przechowywanie miodu się raczej wykluczają. Chcesz mieć dobry miód, zadbaj by stał w ciemnym miejscu, bez tego światła , najlepiej w szafce.
Po czwarte: opakowanie
Najlepiej w oryginalnym opakowaniu w jakim kupiliśmy. Najbardziej wskazany szklany słoiczek z pokrywką metalową.
Nie korzystamy ze słoików po przetworach, w których używaliśmy octu, np. po ogórkach czy papryce. Cały zapach wejdzie w miód i po miodzie.
Po piąte: wilgotność na znaczenie
Optymalnie mówi się, ze wskazana wilgotność to 75%, ale niektóre rodzaje miodu mają inne właściwości , czego przykładem jest miód spadziowy dla którego wilgotność nie powinna rosnąć powyżej 60%, by był dobry.
Po szóste: zapomnij o lodówce!!!!
Niech nikt nie przechowuje miodu w lodówce! Serio ? Spyta większość z Was? Tak, serio , lodówka nie dość, że ma niską temperaturę, ale i przy tym dużą wilgotność.
Miód z lodówki twardnieje, szybko ulega procesowi krystalizacji, a co najgorsze, wchłania obce zapachy. A chyba nie chodzi nam o miód z zapachu wędliny.
Po siódme: konsumpcja
Nie nabieramy miodu łyżką, mokrą albo z śladami naszej śliny czy resztek pokarmu. Niech to będzie osobna łyżka, tylko do nabierania!
PS. Zebrałam dla was te kilka informacji , mam nadzieję, że niektóre może będą pomocne.
Johanka
Spożywanie miodu należy zawsze dostosować do swojego stanu zdrowia, a w razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultować z lekarzem.Alergicy i diabetycy szczególnie.