fot. Johanka

Każdy z nas zapytany o działanie miodu odpowie, że ma działanie lecznicze, bo przyspiesza gojenie ran, powoduje wzmocnienie odporności, kojąco działa na nerwy, czasem jest nawet lepszy od antybiotyku, choć tak właściwie nie potwierdziły tego żadne poważne badania naukowe.

A jednak działa! Medycyna ludowa ma się dobrze.

Jakie znamy rodzaje miodów

Znamy kilka odmian o różnym smaku i działaniu – różniącym się przede wszystkim składem.

Taki rodzaj miodu nabyłam ostatnio, nietypowy, ale smaczny. fot.Johanka
  1. Miód manuka
  2. Miód spadziowy
  3. Miód gryczany
  4. Miód rzepakowy
  5. Miód mniszkowy
  6. Miód akacjowy
  7. Miód nawłociowy
  8. Miód lipowy
  9. Miód wrzosowy
  10. Miód rzepakowy
  11. Miód słonecznikowy
  12. Miód wielokwiatowy

Jakie mają właściwości

Każdy z miodów zawiera przeciwutleniacze- im ciemniejsza barwa miodu znaczy zawiera on znaczną ilość pomagających zwalczać wolnych rodniki antyoksydantów , są w nim też inne ważne składniki – to między innymi: potas, fosfor , magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.

Miód lipowy sprawdza się w przeziębieniach i stanach grypowych .

Miód gryczany jest niezastąpiony przy niedoborze żelaza, rzepakowy natomiast to prawdziwy hit przy problemach wątrobowych.

Jednakże główny problem z miodem polega na tym, że wszystkie wymienione przeze mnie składniki są w nim w ilościach śladowych, a przecież nie jesteśmy w stanie zjeść dużej ilości miodu!

Z spożyciem miodu powinniśmy się ograniczyć, kiedy mamy nadwagę i cukrzycę. A jeśli jesteśmy alergikami, powinniśmy uważać , gdyż wiele produktów tego typu może powodować silne reakcje alergiczne.

Jak przechowujemy miód?

Jakby nie patrzeć miód ma wysoką trwałość i odporność na przechowywanie, oczywiście w określonych warunkach.

Jeśli temperatura nie przekracza 18 stopni Celsjusza i pojemnik jest szklany bądź kamionkowy lub porcelanowy, ale szczelny i wolny od obcych zapachów pokój, to będzie bezpieczny nawet kilka lat.

Jednakże zastrzeżenie jest takie, że mówimy o prawdziwym mówiąc kolokwialnie: „nie chrzczonym” miodzie,czyli podróbce.

Jak rozpoznać prawdziwy dobry miód, opiszę w kolejnych felietonach.

Sądząc po Waszej entuzjastycznej reakcji na nasze felietony o naturalnych metodach leczenia i miodzie, obiecuję stosunkowo przystępnie omówić każdy rodzaj miodu i częściej pisać na ten temat.

Ciekawe książki o ziołolecznictwie i działaniach naturalnych metod leczenia znajdziecie tutaj.

Informacje tu zawarte mają charakter informacyjny, nie mają charakteru leczniczego, wszelkie stosowanie miodu powinno być skonsultowane z lekarzem, dotyczy to zwłaszcza diabetyków, ale o tym w kolejnych felietonach.

Johanka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here